Παραδοσιακός Ξενώνας στην Ορεινή Αρκάδια, Ζάτουνα - Δημητσάνα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ

COPYRIGHT 2011 ALL RIGHTS RESERVED
Web Design by SECTIONGRAPHIX
 
 
 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Το κέντρο της πόλης

Η Ζάτουνα έιναι κτισμένη αμφιθεατρικά σε μια βραχώδη πλαγιά ύψους 1.050 μέτρων και συνδέεται με το κέντρο της Δημητσάνας μόλις 5,5 χιλιόμετρα. Η διαδρομή για τον επικέπτη είναι συναρπαστική καθώς μέσα από το φαράγγι του Λούσιου ποταμού απλώνεται πλούσια η ομορφότερη θέα των αρχοντόσπιτων της Δημητσάνας. Η πόλη της Δημητσάνας αποτελεί ένα μοναδικό προορισμό στην ορεινή Αρκαδία λόγω του ιδιόμορφου γεωγραφικού χώρου ο οποίος μπορεί να ταξιδέψει κάθε επισκέπτη στο παρελθόν και στο σήμερα του Μοριά.

Τα καλντερίμια

Φτάνοντας κανείς στο κέντρο της Δημητσάνας μπορεί να θαυμάσει τα περίφημα καλντερίμια της με τα πλακόστρωτα δρομάκια, μέσα από τα οποία ξεπροβάλουν παραδοσιακής αρχιτεκτονικής πετρόχτιστα σπίτια, παραδοσιακοί ξενώνες και πολλές ταβέρνες και εστιατόρια με εξαιρετικό φαγητό.


Μουσείο Υδροκίνησης

Ένα πολύ ενδιαφέρον αξιοθέατο, μόλις 2 χιλιόμετρα ανατολικά της Δημητσάνας, έιναι το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης. Οι εγκαταστάσεις αυτές ξεκίνησαν την λειτουργία τους την προβιομηχανική εποχή από την τότε παραδοσιακή κοινωνία, με σκοπό την υδροκίνηση του νερού ως πηγή ενέργειας από τις πηγές του Αϊ Γιάννη . Οι επισκέπτες μέσα σε αυτές τις παραδοσιακές εγκαταστάσεις μπορούν να θαυμάσουν τα αναστηλωμένα παραδοσιακά εργαστήρια που αποτελούνταν από αλευρόμυλο, βυρσοδεψείο, ρακοκάζανο και νεροτριβές.

Δημοτική Βιβλιοθήκη


Η πόλη της Δημητσάνας προσφέρει ένα μοναδικό αξιοθέατο και για τους λάτρεις του βιβλίου με την Δημοτική Βιβλιοθήκη της. Η βιβλιοθήκη αυτή χτιστηκε το 1764 και στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο. Είναι μια δανειστική βιβλιοθήκη με πλούσια συλλογή χειρόγραφων που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα κ υπολογίζεται πως ο αριθμός των βιβλίων της είναι 15.000 τόμοι. Επίσης στην βιβλιοθήκη αυτή μπορεί κανείς να θαυμάσει την χάλκινη λάρνακα με τα οστά του Παλαιών Πατρών Γερμανού αλλά και την σέλα από το άλογο του επαναστάτη Παπαφλέσσα.

Μονή Φιλοσόφου


Στην δυτική πλευρά του Λούσιου μόλις 11 χιλιόμετρα από την Δημητσάνα βρίσκεται η βυζαντινή Μονή Φιλοσόφου η οποία χρονολογείται περίπου στα μέσα του 17ου αιώνα. Η Μονή είναι αφιερωμένη στην κοίμηση της Θεοτόκου Μαρίας και κατά την Τουρκοκρατία λειτουργούσε ως Κρυφό Σχολείο. Ο ναός θεωρείται ένα κοψοτέχνημα καθώς διακοσμείται από τοιχογραφίες κρητικής τεχνοτροπίας και από ένα απερίγραπτο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Μονή Προδρόμου


Στην αριστερή πλευρά του Λούσιου πάνω στην ρίζα ενός απόκρυμνου βράχου βρίσκεται κτισμενή η Μονή Προδρόμου και απέχει μόλις 14 χιλιόμετρα νότια της Δημητσάνας. Γύρω από την Μονή επικρατεί πλούσια βλάστηση και μια επιβλητικότητα από βράχους που θα λέγαμε ότι μας θυμίζει κάτι από Μετέωρα. Βλέποντας κανείς το εσωτερικό του ναού, θαυμάζει τις αξιόλογες αγιογραφίες που σύμφωνα με κάποιους ερευνητές χρονολογούνται από τα τέλη του 16ου αιώνα. Επίσης η Μονή διαθέτει εργαστήριο ζωγραφικής και ραπτικής ιερών ενδυμάτων όπως και μια πλούσια συλλογή από βιβλία.

Φαράγγι Λουσίου


Το φαράγγι του Λούσιου είναι ένα φαράγγι με μια σπάνια εντυπωσιακή ομορφιά αλλά και μεγάλη ιστορία. Αποτελείται από πολλά ασβεστολιθικά πετρώματα και μια πλούσια και χυμώδης βλάστηση που απλώνεται σε όλες τις γύρω πλαγιές. Οι απόκρυμνοι βράχοι του με το πέρασμα των χρόνων έχουν σχηματίσει μικρά σπήλαια και πανέμορφους σταλακτίτες. Στο εσωτερικό του φαραγγιού βρίσκουμε μεγάλη ποκιλία από άγρια χλωρίδα και πανίδα καθότι αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο με αρκετή τροφή. Περπατώντας στα μονοπάτια του φαραγγιού μπορεί κανείς να δει τις μικρές λιμνούλες που σχηματίζει ο ποταμός οι οποίες λόγω της καθαρότητας του νερού είναι πλούσιες σε πέστροφες.