Παραδοσιακός Ξενώνας στην Ορεινή Αρκάδια, Ζάτουνα - Δημητσάνα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ

COPYRIGHT 2011 ALL RIGHTS RESERVED
Web Design by SECTIONGRAPHIX
 
 
 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Ζάτουνα και η ιστορία της

Στην επαρχία της αρχαίας Γορτυνίας του νομού Αρκαδίας, βρίσκεται ο πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός Ζάτουνα. Η γραφική Ζάτουνα είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 1.050 μέτρων πάνω από το φαράγγι του Λούσιου ποταμού, χαρίζοντας στον επισκέπτη μια μοναδική πανοραμική θέα με φόντο την πλούσια άγρια φύση της περιοχής.
Φτάνοντας κανείς στον οικισμό Ζάτουνα, θα αντικρίσει στην κεντρική πλατεία του χωριού τον επιβλητικό πετρόκτιστο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο οποίος κτίστηκε το 1853, τον πελώριο πλάτανο που διακοσμεί εδώ και πολλά χρόνια την πλατεία, αλλά και το περίφημο πετρόκτιστο Δημοτικό Σχολείο το οποίο είναι κτισμένο από το 1919. Διασχίζοντας κανείς τα πλακόστρωτα σοκάκια της Ζάτουνας μπορεί να επισκεφθεί τα παραδοσιακά καφενεδάκια που προσφέρουν ντόπια εδέσματα αλλά και να θαυμάσει τους ξενώνες και τα περίφημα αρχοντικά με την γορτυνιακή αρχιτεκτονική. Αυτό που χαρακτηρίζει την Ζάτουνα είναι τα τρεχούμενα νερά της από τις διάσπαρτες πηγές και βρύσες που υπάρχουν μέσα στο χωριό, με πιο γνωστές την Βρύση των Κολοκοτρωναίων, την Πάνω Βρύση και τον Πύργο.
Παλαιότερα ο οικισμός Ζάτουνα διατέλεσε και τόπος εξορίας, με πιο χαρακτηριστική αυτή του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη από την απριλιανή δικτατορία.
Ο οικισμός Ζάτουνα ανέδειξε και πολλά σημαντικά ιστορικά πρόσωπα από την Επανάσταση του 1821, όπως ο Στάϊκoς Σταϊκόπoυλoς, ο Νικόλας Καραχάλιος και ο Φιλικός Στέφανος Στεφανόπουλος-Ρολωγάς που συνέγραψε τα απομνημονεύματα της Επανάστασης.

Η ορεινή Αρκαδία και οι ομορφίες της

Η ορεινή Αρκαδία φημίζεται για την ιδιαίτερη τουριστική της κίνηση καθ’όλη την διάρκεια του χρόνου καθώς αποτελεί έναν μαγευτικό προορισμό για τους φυσιολάτρες. Μια απόδραση στην ορεινή Αρκαδία είναι η επίσκεψη στην γραφική κωμόπολη Δημητσάνα. Η Δημητσάνα βρίσκεται αμφιθεατρικά χτισμένη πάνω από το φαράγγι του ποταμού Λούσιου και απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα από την Τρίπολη. Τα πετρόκτιστα αρχοντικά σπίτια της, τα στενά δρομάκια της με τα καλντερίμια, τα παλιά μοναστήρια της με τα ιερά κειμήλια και τα ιστορικά μουσεία της με τις νεροτριβές κάνουν την Δημητσάνα ένα μοναδικό ιστορικό τόπο με μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ένα πλούσιο φυσικό κάλλος. Τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Δημητσάνας είναι ο ποταμός Λούσιος και το φαράγγι του, το Εκκλησιαστικό Μουσείο με την Δημόσια Βιβλιοθήκη, το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, η βυζαντινή Μονή Φιλοσόφου, η Μονή του Τιμίου Προδρόμου και ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Γόρτυνας όπου εκεί βρισκόταν το ιερό του Ασκληπιού. Φεύγοντας από την Δημητσάνα μπορεί κανείς να επισκεφθεί οδικά ένα υπέροχο γραφικό χωριό την Βυτίνα η οποία είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1033 μέτρων και απέχει από την Τρίπολη μόλις 44 χιλιόμετρα. Οι επισκέπτες στην Βυτίνα μπορούν να θαυμάσουν τα γραφικά στενά της με τα παλιά πετρόσπιτα, τα πλούσια δασάκια της με τα ποτάμια και τις πηγές , το αξιόλογο λαογραφικό Μουσείο στην πλατεία του χωριού αλλά και τα αρίστης ποιότητας παραδοσιακά εστιατόρια. Μια συνήθης και εύκολη εξόρμηση δίπλα από την Βυτίνα και την Δημητσάνα είναι η επίσκεψη στο πανέμορφο χωριό Ζάτουνα το οποίο είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1050 μέτρα. Η Ζάτουνα παρέχει στον επισκέπτη μια γαλήνια ατμόσφαιρα λόγω του φυσικού της κάλλους αλλά και αξιόλογα αξιοθέατα όπως την επιβλητική εκκλησία της Παναγίας της Ελοβίτισσας, το πέτρινο Δημοτικό Σχολείο με τα πανύψηλα πλατάνια και το περίφημο σπίτι στο οποίο εξορίστηκε ο γνωστός Μίκης Θεοδωράκης.